Cresterea unui copil reprezinta cea mai importanta sarcina din viata unui adult, de aceea alegerile bine documentate ale parintilor si in conformitate cu nivelul de crestere si achizitie al copilului pot reprezenta un suport pozitiv pentru dezvoltarea fizica, emotionala si psihica a celui mic.
Activitatea acvatica reprezinta prima forma de miscare organizata ce este permisa inca de la varsta de o luna a copilului, iar aceasta recomandare este posibila din cateva motive esentiale: instinctele acvatice native ale sugarului dobandite inca din viata intrauterina, riscul inexistent de accidentare in apa a copilului integrat in programele speciale de educatie acvatica (acestea sunt realizate in functie de varsta si dezvoltarea copilului), precum si caracterul aparte al acestui tip de activitate care nu pune presiune pe articulatiile corpului si se bazeaza pe miscarile naturale ale copilului.
Comportamentul in apa al copilului mic
In fiecare moment copilul primeste o cantitate impresionnta de informatii atat din mediul inconjurator, cat si din interiorul corpului. Reactia lui la mediu si activitatile pe care le intreprinde reprezinta un cumul al experientelor anterioare, ceea ce determina comportamentul sugarului.
De cele mai multe ori, pentru copiii mici, este necesara prezenta parintilor pentru ca activitatile in mediul acvatic sa devina o bucurie si un mediu de joaca pentru cei mici. De asemenea pregatirea instructorilor in educatia acvatica infantila este deosebit de importanta pentru ca celui mic sa ii placa apa.
Copiilor foarte mici le place confortul, iar o activitate noua inseamna de multe ori iesirea din zona de confort. Asadar apare insecuritatea, teama si nevoia de atasament se accentueaza. Dezvoltarea acestui atasament al copilului fata de parinte prezinta 3 aspecte esentiale care ne ajuta sa ii intelegem mai bine pe cei mici si sa ii ajutam sa treaca cu usurinta peste obstacole sau blocaje.
Nevoia ca parintele sa fie in apropiere
Proximitatea este foarte importanta pentru cel mic, astfel incat prezenta in apropiere a celui care ii are grija este esentiala. Cei mici se simt in siguranta si devin curajosi, exploateaza mediul plini de curiozitate si capata experiente noi. In situatii stresante distanta dintre copil si parinte tinde sa se micsoreze pana la nevoia de atingere, de a fi luat in brate.
Efectul de siguranta
Atunci cand parintii sunt in preajma, copilul se simte in siguranta, putand exploata mediul si simtindu-se in largul sau. Disparitia parintelui poate declansa teama.
Separarea si siguranta
Cat timp se afla in apa, cei mici au nevoia initial de a avea parintele in preajma. Odata capatata senzatia de siguranta, acestia pot chiar sa ii ignore complet pe parinti, dar in situatii de stres comportamentul de atasare revine indata.
Dezvoltarea celor mici este in deplina corelatie cu nivelul de experiente pe care il au acestia.
In cazul micutilor cu probleme de dezvoltare comportamentul de atasare devine mai restrictiv si nivelul de adaptare poate fi mai scazut sau incetinit. In aceste cazuri exista programe speciale de educatie acvatica, cu reale rezultate, recomandate de medici inca de la varsta de sugar.
Rabdarea, experienta si acreditarile instructorilor sunt foarte importante pentru ca sedintele de educatie acvatica infantila sa fie o reusita. La Baby Spa va asteptam in cele mai bune conditii, cu materiale didactice de ultima generatie si programe de educatie acvatica dezvoltate pentru diferite grupe de varsta ale copiilor.
Pentru mai multe informatii, pentru programari sau pentru a ne face o vizita, nu ezitati sa ne contactati. Ne puteti urmari de asemenea pe pagina de Fcebook Baby Spa, unde puteti ramane la curent cu ofertele si serviciile noastre.